Lava cake – sau vulcanul de ciocolata – îl văd ca pe unul dintre deserturile ideale, este pe cât de gourmet pe atât de simplu de făcut, o joacă de maximum jumătate de oră cu doar câteva ingrediente: ouă, ciocolată, unt, zahăr, un pic de lichior de care vă place și un praf de făină. A propos de făină, rețeta are două variante – cu sau fără făină în compoziție. Eu unul prefer varianta fără făină, nu îi văd rostul, folosesc făina doar pentru a tapeta formele după ce le ung cu unt.
Ciocolata semi-amăruie ruptă în cuburi o topesc împreună cu untul la bain-marie. Gălbenușurile de la 2 ouă și 2 ouă întregi le bat la tel cu 4 linguri de zahăr brun, după care adaug în cantități mici crema de unt și ciocolată – fiind caldă, există riscul să coaguleze ouăle și să vireze spre papară. Adaug 2 linguri de lichior, de care se nimerește să am în casă,
de obicei de portocale sau Amaretto. Ung formele cu unt, le tapetez cu făină, le dau la cuptorul încins la 220ºC pentru cca 12 min, sau până începe crusta să crape. Le scot din cuptor și le las un minut, după care le răstorn pe farfurii. Tai o felie subțire pentru a lăsa ciocolata caldă să se reverse în valuri voluptoase. Ceva fructe de pădure și 2-3 frunzulițe de mentă proaspătă sau înghețată, dau culori și arome.
- cantități pentru 4 porții:
- 250 g ciocolată menaj
- 2 ouă, 2 gălbenușuri
- 3-4 linguri de zahăr (50 g)
- 125 g unt
- 2 linguri de lichior
- 1 lingură de făină pentru tapetat formele
- 4 forme de brioșe ceramice sau de aluminiu
- pentru servit: fructe de pădure sau înghețată, frunze de mentă
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments