Astazi mi-am facut turul saptamanal pe la pescaria lui Gogu din Delfinului, ca sa aflu ce mai e pe la Dunare, daca a inceput sa manance pestele si nu in ultimul rand sa-i vad galantarul. Imi pica ochii pe o gramada de raci frumusei, prinsi de dimineata brand new de pe Valea Argovei. Alaturi se odihneau pe gheata niste midii de toata frumusetea, zice el aduse de la Dalboka din Bulgaria (daca n-ati ajuns inca la ferma de scoici din Dalboka, sunteti datori macar cu un drum pana acolo, pentru satisfactia palpilei voastre gustative, cand sunteti in vacanta pe litoral). Iar ca sa fie tacamul intreg, prin zona vad si bunatate de rapane, grase si cu iz de mare si alge. N-am rezistat tentatiei, am cules cate putin din fiecare. Racii mi-au inspirat o sfanta spagheta cu un sos de usturoi si ardei iute (spaghetti aglio, olio e peperoncino), iar din rapane voi face o tocanita de exceptie, cum n-am mai facut de vreo 25 de ani, in 2 Mai pe malul marii, sub clar de luna rasarita de peste dig.
Ne vom ocupa acum de spaghete cu fructe de garla, adica raci si midii.
Atentie pentru incepatori in ale racariei si midiilor! Atat racii cat si scoicile trebuie sa fie vii. Racii ii recunoasteti usor, trebuie sa miste energic la atingere, iar midiile trebuie sa aiba carapacea inchisa. Daca totusi este putin deschisa, la atingere trebuie sa se inchida. A doua verificare a midiior o faceti la fiert. Aproape imediat ce le puneti in apa clocotita, trebuie sa se deschida. Daca ramane carapacea inchisa, o puteti arunca.
- Intru desavarsirea acestei lucrari sfinte si pagane, ne fac trebuinta urmatoarele:
- 20 de raci
- 1 kg de midii proaspete sau 300-400 g de midii congelate
- 1 morcov, o ceapa
- 1 foaie de dafin
- 250 g spaghete (eu folosesc Barilla no 5)
- 4-5 catei de usturoi
- ardei iute – dupa gust
- sare
- patrunjel verde
- 2-3 linguri de ulei de masline
- am inceput prin a pune la fiert 3 litri de apa cu morcov, ceapa, dafin si sare
- am lasat sa curga apa rece in chiuveta, unde am varsat midiile proaspete si racii
- am curatat “barba” de iarba de mare a scoicilor
- am spalat racii pe burta cu o perie, dupa care am extras unicul intestin. Pentru asta se prinde codita centrala a racului cu degetele, se rasuceste usor si se trage fara a smulge. Va rezulta codita urmata de intestinul negru (vezi imaginile)
- pe masura ce i-am spalat, i-am pus intr-un castron separat
- am spalat racii din nou in cateva ape dupa care am pus totul la fiert in apa clocotita
- midiile le-am scos pe masura ce au inceput sa se deschida, racii i-am lasat la fiert la foc mediu cam 15 min
- am scos racii si scoicile pe un platou, am strecurat apa in care au fiert si am pus-o inapoi in oala, completand cu apa proaspata pana la 4 litri
- am adus-o din nou in clocot si am pus la fiert spaghetele
- am scos carnea din scoici, am rupt coada si clestii racilor, am decorticat cozile
- am lasat 3 raci si 3 midii intregi pentru decor
- am incalzit (nu incins!) ulei de masline intr-o cratita, am pus la rumenit usturoiul si ardeiul iute pentru cca 30 secunde, cat sa se rumeneasca putin, atentie la acest pas pentru ca este foarte important sa nu se arda usutroiul si ardeiul iute
- am adaugat in tigaie midiile si cozile de raci impreuna cu 2 linguri din apa in care fierb pastele
- intre timp spaghete s-au fiert al dente, cca 7-8 min
- am scurs pastele si le-am adaugat in tigaie (am pastrat cateva linguri din apa in care au fiert)
- am turnat treptat peste paste apa fierbinte, amestecand incontinuu cca 1 min
- am stins focul, am adaugat patrunjelul si l-am amestecat cu pastele
- am montat tot ansamblul in castroane, asta-i tot!
Sa aveti pofta!
Comments
Powered by Facebook Comments