walk with the wok

to eat or not to eat? meat…

Fiica mea este vegetariana. Sotia mea a decis de curand sa manance doar ovo-lacto-vegetarian. Si nici eu nu ma simt prea bine – parafrazandu-l pe Mark Twain. Inca nu sunt gata sa renunt la consumul de animale, pentru ca sunt pofticios si gurmand si pentru ca nu vreau sa ma frustrez. Dar am inceput din ce in ce mai des sa-mi pun o intrebare adresata retoric de Vlad T. Popescu in urma cu niste ani, intr-o adunare, unde masa gemea de porcarii: Ce animal a murit in farfuria asta?

Cand Christiana mi-a spus ca a ales sa fie veggie, am intrebat-o ce a determinat-o, pentru ca chiar m-au interesat argumentele ei. Unul dintre argumente mi-a dat serios de gandit: hranim animale ca sa ne hranim pe noi, in loc sa folosim aceste resurse pentru a ne hrani noi, direct, in contextul in care o buna parte din populatia globului sufera de foame. Plecand de la aceasta realitate, am vazut un tablou mult mai amplu dar in culori foarte sumbre. Tot mai multe voci afirma raspicat ca suntem aproape de o criza alimentara la nivel mondial. Cum s-a ajuns aici? Si mai ales care sunt consecintele pe termen lung?

Daca spui “vaca mananca”, este ca si cum ai spune o propozitie de clasa I. Daca realizezi si constientizezi tabloul de mai sus, paradigma se schimba total, vaca isi va gasi locul real in lantul trofic.

Cand mi-a dat Christiana argumentul dezbatut mai sus, i-am dat dreptate, dar i-am spus ca poate dura sute de ani pana se va schimba ceva. Revizuiesc cele spuse de mine: schimbarea incepe cu noi, cu fiecare dintre noi, si mai ales cu educatia copiilor nostrii si cu exemplele pe care le dam. La varste fragede, copiii imita comportamentul parintilor. Odata schimbata mentalitatea, se poate schimba si paradigma in doar cateva generatii.

De aceea spuneam ca ma gandesc sa renunt la consumul de carne, sau cel putin sa-l reduc. Oricum am redus foarte mult , s-a vazut si in retetele postate, care n-au nici o legatura cu faptul ca suntem in post. Ideea mea este simpla: nu vreau sa imi generez frustrari culinare. De fapt ce este frustrarea: o incarcatura energetica nefasta, care energie se va manifesta in alt plan. Cand voi putea controla acest aspect si nu voi mai pofti la carne, se cheama ca sunt vegetarian convins, nu impus mental. De aceea nu imi impun nimic in sensul asta, las lucrurile sa vina de la sine.

Pe de alta parte, citeam un interviu dat de Dalai Lama, in care spune in mare: Celula din creierul nostru, are nevoie de proteina animala, de carne. Am fost vegetarian convins, pana am intrat in dezechilibru si implicit sa am probleme de sanatate. Doctorul mi-a recomandat sa mamanc carne odata pe saptamana. Iata fragmentul si link-ul de la tot interviul:

The Dalai Lama:20 months I remained strict vegetarian. At that time I took advice from some of my Indian friends about the substitutes of meat. Lot of milk, cream and …then in 67 I developed gall bladder, hepatitis. So my whole body became yellow. So at that time I become like living Buddha. Whole body yellow. Nails also yellow. It remained I think for about 3 weeks. So Tibetan physician, as well as allopathic physician advised me to take meat. So back to original diet. Meantime, all our monasteries in south India, also Namgyal monastery, common kitchen, serve only vegetarian food. In south India monasteries, population 300-400, all vegetarian food. Also in foreign countries when I visit Buddhist centers I always ask them. Now it is up to the individual. But as a society, as a institution, when they give some sort of a festival, it must be vegetarian. That business started the gall bladder trouble. Finally, surgery. So that’s the background. So my own case, meat once or twice a week, otherwise vegetarian. So I tried to become a vegetarian but still difficult. I think it’s useful to know the whole background.

Indiferent de modul de viata adoptat, trebuie pastrat un echilibru. Suntem nascuti intr-un echilibru, planeta insasi s-a aflat in echilibru sute de mii, milioane de ani. Universul insasi exista intr-un echilibru. Animale, plante, viata in general traieste intr-un echilibru. Noi – omenirea – suntem cei care generam dezechilibre, de la nivel individual la nivel macro – social si natural. Reducerea consumului de carne cu 50%, nu ar afecta cu nimic omenirea, in schimb ar mari capacitatea de hranire la nivel global.

Va prezint mai jos un scurt discurs al lui Jamie Oliver, este tradus in romana, merita vizionat. Si apropos de Jamie, anul trecut a reusit sa schimbe reteta de hamburger a retelei McDonald’s din SUA, dupa ce a demonstrat ca in compozitie este prezenta o toxina. Si mai este ceva de spus despre hamburgeri: foarte multe fast-food-uri folosesc in hamburger un extract din tendonul de vita, care pe langa rolul de liant si potentator de aroma, mai are o proprietate: tot ce se consuma dupa ingerarea acestui extract , nu mai este metabolizat normal de catre organism, ca urmare apare fenomenul de ingrasare. Care este tara unde se consuma cei mai multi hamburgeri si in acelasi timp are rata de obezitate cea mai mare? Iata una dintre cauze…

Deci: to eat or not to eat? meat…

Sa fim sanatosi!