walk with the wok

oală de lut pentru sarmale

Pe cand bricolam cu drag si spor ieri la sarmale, mi-au pus o intrebare simpla: cum de nu am in casa o oala de lut, pentru sarmale. Raspunsul a venit instantaneu: am, dar am uitat de ea, pentru ca nu am apucat sa o asezonez, asa ca am pus-o bine, in asteptarea unui moment in care sa ma ocup de ea si o pun in drepturi culinare depline.

In oboruri si pe la tarabele cu artizanale de pe sosele, se gasesc doua tipuri de oale de lut: smaltuite si nesmaltuinte. Cele smaltuite se folosesc ca atare, nu necesita un tratament in prealabil. In cazul oalelor smalutite, trebuie tinut cont de faptul ca stabilizarea culorilor se face cu plumb, mai mult decat atat, majoritatea oalelor smaluite – cele de culoare maro-cognac – sunt de provenineta bulgareasca, cu plumb in exces. Prin urmare, singurele oale sanatoase sunt cele nesmaltuite.

Vasul nesmaltuit cere un tratament, o asezonare. Am cautat astazi pe net ceva sfaturi, am gasit, dar oarecum contradictorii. Asa ca am pus mana pe telefon si am sunat un amic din secuime, care vinde asemenea jucarii, produse de familia lui. Mi-a zis asa:

Mi-a mai spus:

Asta e tot, sa aveti pofta!