În această frumoasă zi de 16 februarie, chinezii din întreaga lume sărbătoresc Anul Nou, care debutează cu “Sărbătoarea Primăverii” – o zi de mulţumire şi recunoştinţă pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat. Pentru a atrage norocul în noaptea Anului Nou, chinezii decorează casa cu flori roşii, galbene sau portocalii, poartă ceva nou şi de culoare roşie, au în buzunar sau în portofel 6 sau 9 monede aurii. Potrivit tradiţiei, chinezii prepară cu acest prilej mai multe feluri de mâncare, considerate a fi aducătoare de noroc.
Eu am petrecut această zi într-un mod inedit, împreună cu o gașcă de colegi din blogging-ul culinar, care ne-am adunat nu doar ca să ne strângem, ci să și gătim împreună. Cum altfel azi, decât chinezește. Am gătit, ne-am jucat cu wok-ul, jocul s-a concretizat printr-un concurs, respectiv ne-am împărțit în trei echipe, fiecare echipă a improvizat pe marginea unei teme date. Regula jocului a fost simplă, câștigă gustul și aspectul. Am făcut echipă cu șase dive, între care Gabriela Simion și Cristina Toth (Diva în bucătărie). Cine credeți că a câștigat? Răspunsul este de la sine înțeles…dacă nu noi, atunci cine? (modești mai suntem…)
Jocul a fost susținut de către brandul de ingrediente asiatice Shan’Shi, care ingrediente pe mine unul m-au convins, le-am propus deja să îi listez în iWok.ro. Mi-au atras atenția printre altele bambusul feliat, sosul chili dulce, mixul de legume Chop Suey. După ce am gustat cel puțin 300 dintre ingredientele din magazinul meu, iată că descopăr în continuare ceva nou, care îmi place.
Să povestim despre vita cu ardei și bambus care s-a dovedit a fi vedeta zilei, specifică zonei Sichuan și foarte populară în zona geografică a Indochinei, ingrediente pentru 4 porții:
- 500 g vrăbioară de vită tăiată fâșii subțiri, marinată 15-20 de minute
- 350 g felii de bambus din conservă, spălat în apă rece și scurs
- 1 ardei gras roșu, 1 verde
- 3-4 căței de usturoi striviți din lama cuțitului și feliați
- 3-4 linguri de sos de soia light (4 linguri daca se doreste mai sarat)
- 3 linguri de sos de chili dulce
- 1-2 linguri de pastă de ardei iute – sambal oelek sau paste de chili iute
- 100 ml supă de pui sau legume, fierbinte
- 3 linguri de ulei pentru gătit + 1 lingură de ulei de susan
- marinadă pentru carne: 4 linguri de sos de soia, 4 linguri de sos chili Thai (dulce)
- garnitură: orez basmati spune rețeta, eu spun orez Jasmine în această combinație, face diferența (300 g), fiert cu un pic de sare conform instructiunilor de pe ambalaj.
Ca orice poveste stir-fry, totul începe cu wok-ul bine încins, uleiul la fel, în care se prăjește rapid carnea pe foc mare, 2-3 minute. Imediat ce se caramelizează, se adaugă supa, se lasă încă 3-4 minute să scadă sosul, se adaugă restul de legume și sosuri, se amestecă totul energic, in 3-4 minute este totul gata. Se finisează cu câteva picături de ulei de susan, semințe de susan, frunze de ceapă verde. O felie de lime dă preparatului o expresie Thai. Orezul trebuie să fie prezent în peisaj, de asemenea sosul de soia. În ceea ce privește vinul, dacă preferați un vin alb, recomand un Chardonnay, iar dacă preferințele duc spre roșu, un Nouveau Beaujolais sau un Sangiovese sunt din acest film, cu o singură condiție: să iasă felia de lime din peisajul gustativ, altfel se strică și vin și mâncare.
Energia feminină și-a spus cuvântul din plin în joaca de astăzi, inclusiv în platting, ideea cu evantaiul și șervețelul roșu și negru în peisaj este a Gabrielei Simion. Fromos, dom’le, fromos!
Am gătit cu fetele, dar am făcut și o tură la cules de orez. Să fie anul bogat…Vă doresc ca acest Nou An Chinezesc să vă aducă tot ce vă doriți, și să aveți poftă! 过年好!
Foto: Stefănuț Nistor & Je
Comments
Powered by Facebook Comments