Vă spun din start că această postare nu a fost premeditată de 8 Martie – ziua frumuseții din viața noastră – doar că am trecut prin piață cu Claudia, care de cum a văzut primele urzici ale primăverii a poftit la ele, ca și mine. Acum că veni vorba de ziua dragelor noastre, alăturarea ghiocelului cu urzica are un sens aparte, femeia poate fi ca un câmp de flori parfumate sau ca o mantie de mătase cu mirosul proaspăt al primăverii, dar și un covor de urzici… deci atenție pe unde punem mâna…Îmi place un citat din Portretul lui Dorian Grey – Oscar Wilde, preluat de Sigmund Freud și completat de către Osho, care în forma finală sună cam așa: Femeia trebuie iubită, nu înţeleasă. Acesta este primul pas către înţelegere. Prima lecţie a iubirii constă în a nu cere iubire, ci în a o dărui. Fii tu cel ce dăruieşte!
Despre urzică se spune că are darul de a schimba sângele primăvara, după toate cele cărnuri și uscături ale iernii. Dar mai mult decât mâncarea de urzici în sine, apa în care au fost opărite urzicile este plină de nutrienții pe care le lasă frunzele plantei, prin urmare trebuie prețuită și consumată ca atare.
Astăzi am mers pe mâna unei rețete muntenești cu care m-am împrietenit în casa unui gospodar din Argeș, care la origine se prepară în vreo oră. N-am înțeles de ce, cu cât se ține mai mult frunza în cratiță și tigaie, cu atât mai mult se golește de toate cele bune, motiv pentru care am scurtat timpul de preparare la jumate și rezultă o frunzăreală sublimă, plină de prospețimea primăverii.
- cantități pentru 2 porții
- 500 g muguri / frunze de urzici
- 6 căței de usturoi – 2 striviți din lama cuțitului și feliați, 4 striviți
- 1 lingură de hrean ras, scurs bine de oțet sau proaspăt dacă aveți de unde
- 1 legătură zdravănă de leuștean proaspăt
- 1 ceapă întreagă (curățată) crestată in cruce la capete ca să-și lase aroma la fiert mai repede
- 3 linguri de mălai prefiert (Panzani) – se armonizează în compoziția urzicilor în 3-4 minute, față de mălaiul comun care cere fierbere serioasă
- 1 pahar de lapte fierbinte, sau din apa în care au fiert urzicile
- 2 linguri de ulei (sau unt sau și mai bine untură de rață)
- sare
Am început lucrarea prin a pune la fiert în apă rece o ceapă și tulpinile de leuștean legate ca un bouquet garni, cu sare semi-grunjoasă, pe care le-am adus la clocot și le-am lăsat un sfert de oră la foc mic să-și lase aromele în fiertură. Între timp am grijit urzicile, pe care am avut grijă să le cumpăr aproape curățate, după o baie în 3-4 ape au fost gata de gătit. Am scos ceapa și cozile de leuștean, am dat focul tare și am opărit 1 minut urzicile, după care am dat focul pe mediu și le-am lăsat încă 4 minute la bolboroseală, le-am scos și le-am pasat cu tocătorul de lemn. Se poate și la blender, dar în varianta asta am vrut să se simtă textura urzicii, umbrită mult în varianta agresivă a lamelor robotului.
În tigaia rece cu ceva ulei am aruncat usturoiul tăiat mărunt, l-am călit la foc mediu 40 de secunde, am adăugat urzicile, au stat în forma asta 5 minute amestecând delicat în ele. Am adăugat 1 pahar de lapte fierbinte, restul de usturoi pastă, leușteanul și hreanul, am mai lăsat tot la foc mediu 5 minute, am adăugat mălaiul în ploaie, amestecând în tigaie, ca să se răspândească uniform. Încă 5 minute la foc mic, e gata. Dacă punem alături și o mămăligă, merge și un pahar de Sauvignon Blanc, dar demisec, nu avem ce stinge aici cu un sec aspru.
La multi ani Doamne dragi, să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments