walk with the wok

supă de sfeclă roșie și kefir. din Lituania

Recipe by
45 min (plus 1 ora la racit)
Prep: 15 min | Cook: 30 min | Servings: 4 portii

La mine termometrul arată 37 de grade, din alea Celsius. Aerul condiționat din mașina s-a declarat depășit de situație. Am sfeclit-o cu căldura. La voi? Cum petreceți canicula? 🙂  Pe văpaia asta nu-ți vine sa te apropii de aragaz, eventual seara târziu. Mi-am adus aminte ieri de vedeta culinară a Europei, care a fost votată pe facebook, supă de sfeclă cu lapte bătut sau kefir, pe numele ei de fată šaltibarščiai. Înainte sa-i pronunțați numele, mestecați câțiva biscuiți.

Am pus aseară câteva sfecle roșii la fiert, astăzi în 15 minute a fost gata supa, am lăsat-o la frigider să se răcească, a fost visul unei zi toride de vară. Tradițional, se consumă cu cartofi fierți – calzi, am sărit peste cartofi, ne-am mulțumit cu supa răcoritoare.

  • 3 sfecle medii (500 g)
  • 500 ml kefir (sau lapte bătut)
  • 4 linguri de smântână
  • 4 ouă
  • un castravete lung sau 3 de grădină – tăiați cubulete
  • o legătură de mărar tăiat fin
  • o legătură de ceapă verde (sau 1 ceapă roșie) – tăiată rondele sau cubulețe
  • cca 200 ml de apă rece
  • sare, piper
  1. am fiert sfecla în coajă, 30 de minute. Am curățat-o de coajă și am ras-o pe răzătoarea mare, am pus-o într-un castron
  2. am pus ouăle la fiert, când apa a început să clocotească am stins focul si am lăsat ouăle în apa fierbinte 15 min, le-am răcit
  3. am adăugat în castronul cu sfeclă castraveții, ceapa, mărarul, am amestecat bine
  4. am turnat în compoziție smântâna si kefirul, am omogenizat. Am reglat consistența supei cu apă rece, am adăugat sare și piper
  5. am dat supa la rece (minimum o oră)
  6. am presărat mărar pentru decor, am pus ouăle feliate  în supa

Skanaus, Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend