walk with the wok

semințe de chia – tonus maxim, energie exagerată, putere nebănuită

Recipe by
10-15 min + timpul de hidratare a semințelor
Prep: 3-10 min | | Servings: fără număr :)

În limba maya, chia înseamnă ”putere”.  Consumul semințelor de chia de către populațiile aztece și mayașe este atestat din perioada anilor 3500 î.H, vechii nativi americani considerau că chia conferă puteri supranaturale, de aceea era o componentă de bază a alimentației acestor comunități, fiind un mare furnizor de energie. Semințele de chia erau și o parte integrantă a ritualurilor șamanice, motiv pentru care spaniolii au suprimat cultivarea și consumul de chia după cucerirea Americii de Sud, pe considerente religioase, catolicul spaniol inchizitor al acelor vremuri îl vedea pe aghiuță peste tot. Culturile de chia s-au păstrat în nordul Mexicului până astăzi, dar în prezent cei mai mari cultivatori și exportatori de semințe de chia sunt Argentina și surpriză – Australia, care a înțeles potențialul acestor semințe și s-a adaptat la piață.

seminte-de-chia-1Astăzi știm despre chia că este unul dintre super-alimentele care accelerează metabolismul, conține multe vitamine, minerale, acizi grași omega 3 și 6 în cantități mai mari decât somonul, are proprietăți detoxifiante. Evident că este un aliment benefic, dar care trebuie să facă parte dintr-o dietă echilibrată și un stil de viață activ din punct de vedere fizic.

Semințele în sine nu au nici un gust, deci pot fi incluse în cele mai  multe preparate. În lichide – apă, lapte de nucă de cocos, de soia sau de vacă, iaurturi – cât mai naturale să fie (mulțumesc Mona pentru aducere aminte), sucuri, sau în combinație cu fructe și diverse condimente, vor rezulta budinci excelente. Se pretează în dressing-uri la salate dulci sau sărate și de asemenea în mai toate aluaturile sau în loc de mac pe saleuri, covrigi. Poate substitui oul cu succes în diverse amestecuri cum ar fi ardei umpluți cu orez sau sarmale cu orez, gelul având și rolul de liant.

  • Iată câteva idei de băuturi sau deserturi cu semințe de chia, folosind ca bază 4 linguri de chia înmuiate în 250 ml de lichid, minimum jumătate de oră la rece, dar mai bine peste noapte, pentru a da timp semințelor să se hidrateze și să elibereze în lichid gelul care va transforma amestecul într-un mix cu consistența unei budinci. La acest mix se adaugă 1-2 lingurițe de îndulcitor, după preferințe – zahăr brun, îndulcitor de ștevie, miere etc
  • cu mere și scorțișoară: pe budincă se adaugă merele tăiate felii și se pudrează cu scorțișoară, dar și mai interesantă este varianta merelor trase la tigaie câteva minute în 2 linguri de ulei de cocos și apoi pudrate cu scorțișoară.
  • cu sâmburi de rodie – se pune în pahar un strat de budincă, un strat de sâmburi, budinca-de-chia-cu-rodiealt strat de budincă, se umple ultimul strat de sus cu rodie
  • cocktail de fructe: portocale, kiwi, ananas tăiate cuburi, peste care se toarnă 3-4 linguri de budincă, se decorează cu frunze de mentă
  • salată de fructe cu dressing de portocală și lichior (pentru 600 g de fructe variate): 200 ml suc de portocală, 50 ml de lichior de portocale, 1 linguriță suc de lămâie, 2 linguri de semințe de chia – se mixează ușor lichidele, se adaugă semințele de chia, se dă dressing-ul la rece pentru o oră, se toarnă peste salata de fructe montată eventual într-un ananas secționat vertical și scobit de miez
  • zilele trecute am facut o salată peste care am turnat un dressing din pastă de măsline, în care am adăugat și 2 lingurițe de semințe de chia
  • în supe – mai ales cele asiatice, sau în sosuri pe post de agent de îngroșare, în loc de amidon sau făină
  • cafea-verde-cu-chiainfuzie de cafea verde cu semințe de chia și ghimbir, o adevărată bombă de energie: 2-3 lingurițe de cafea verde, un sfert de linguriță de ghimbir proaspăt ras, 2 lingurițe de chia, peste care se toarnă apa sub temperatura punctului de fierbere – între 90 și 95 C. Se lasă la infuzat cca 5 minute, după care se bea în următoarele 10 minute, pentru a ingera toate substanțele antioxidante din cafea
  • o altă bombă de energie, recomandată și folosită pe scară largă de sportivii de performanță, iskiateaparține tribului mexican Tarahumara, această bătură se numește Iskiate: 200 ml apă, 2 linguri de semințe chia, sucul de o la lime sau lămâie, 1 lingură de miere, sau sirop de agave, arțar, de care doriți. Se amestecă bine și se dă la rece pentru 3-4 ore. Tribul Tarahumara este cunoscut în America de Nord prin alergătorii de cursa de lungă, despre care povestește  Christopher McDougall’s în best seller-ul său, Born to Run. Uitați de Gatorade și alte chimicale…din experiență vă spun că pe mine mă ține în super formă, din toate punctele de vedere…

Vă invit să postați orice alte idei de combinații cu semințe de chia mai știți. Să fim sănătoși și să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

3 Reviews

  1. Astrid Diana

    Un site delicios, plin de inspiratie. Mult noroc in continuare si astept cu nerabdare alte retete. 😀

    Star
  2. Elvis

    Bune review-urile astea, mai invatam si noi cate ceva. Le asteptam de fiecare data cu interes.
    La cat mai multe articole!

    Star
  3. Andreea

    Infuzia de cafea verde cu semințe de chia și ghimbir este un inlocuitor sanatos si foarte eficient al clasicei cafele de dimineata.

    Star

Leave a Reply

Send this to a friend