Pentru popoarele din afara sferei asiatice, ouale seculare sunt o ciudatenie, dar in Asia sunt o reala delicatesa. Au un gust si un aspect care nu poate fi uitat prea usor: gustul este sarat-picant cu tente de amoniac si sulf, iar textura albusului este ca cea a unui jeleu, galbenusul avand textura stiuta dar de culoare verde-gri, asa cum se poate vedea in imagini. Prima data am mancat un astfel de ou cand avem vreo 10 ani, de la o chinezoaica stabilita in Romania. E greu sa spun ca mi-a placut atunci, dar m-a surprins gustul și mi-a rămas întipărit undeva pe cortex.
Desi li se spune oua seculare, procesul de conservare dureaza cateva luni, practic se marineaza intr-o solutie salina, var nestins, cenusa, coji de orez si lemn – in varianta traditionala. Evident ca s-a gasit o varianta chimica pentru grabirea procesului de conservare, dat fiind cererea foarte mare pe pietele asiatice, astfel incat in zilele noastre sunt “secularizate” in cca 45 de zile. Ca fapt divers, un chinez a descoperit oua de rata intr-o gropa de var nestins, fiind datate de cca 500-600 ani…sunt curios daca or mai fi comestibile 🙂

Asiaticii le consuma fie in diverse salate, fie in supa Congee (un poridge din orez Jasmine cu carne de pui sau porc si oua seculare), foarte populara in sudul Chinei si in Hong Kong.
- Iată o salată simplă cu ouă seculare:
- 2-3 ouă feliate
- dressing:
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- ardei iute rosu si verde
- 1-2 fire de ceapă verde
- felii de ghimbir murat
- 1 lingură de ulei de susan
- 2 linguri de sos de soia (light), 2 de apa si 2 de otet de orez
- jumatate de lingurita de zahar si un sfert de lingurita de sare
- se mai pot adauga frunze de patrunjel sau coriandru.
Congee este de asemenea o experiență care merită savurată, nouă cel puțin ne-a plăcut, este un porridge din orez cu carne:
- Ingrediente pentru 2 porții
- 200 g orez Jasmine spălat și hidratat în apă rece 30 de minute
- 2 oua seculare
- 200 g cotlet de porc sau piept de pui taiat fâșii subțiri
- 2 căței de usturoi feliați
- sare
- 1 lingură de ulei pentru prăjit (ideal de arahide sau de orez)
- câteva picături de ulei de susan pur
- coriandru sau pătrunjel verde
Orezul se amestecă cu o cană de apă și se trece prin blender, se pulsează până se ajunge la consitența unei paste fine. Intr-o cratiță se încinge o lingură de ulei, se sotează usturoiul 30 de secunde, se adaugă fâșiile de carne și se rumenesc scurt, 1 minut. Se adaugă pasta de orez și o cană de apă, sare, se acoperă și se fierbe la foc mediu cca 20 de minute. Se montează în farfurie, împreună cu 2 jumătăți de ou și coriandru sau pătrunjel proaspăt, se finisează cu căteva picături de ulei de susan.
Sa aveti pofta!
Comments
Powered by Facebook Comments