Zilele trecute am fost la o petrecere a unei comunității armenești. Bunicul din partea tatălui a fost armean, membru de bază al comunității armenești a anilor ’70, un excelent croitor, căutat de toată lumea bună. Și că veni vorba de rădăcini din partea tatălui, bunica a fost austriaca get-beget, născuta în Linz; din păcate n-am cunoscut-o, a trecut în cele lumi cu 2 luni înainte sa apar eu. Marea dorință a bunicii a fost ca germana sa fie limba mea maternă, frumos ar fi fost s-o învăț în memoria ei, dar nu m-am deprins cu cele nemțești, mi-a fost mai ușor să învăț suedeza.
La petrecerea cu pricina au fost mai multe bucate tradiționale armenești, dar lavaș-ul este una dintre preferatele mele, de câte ori ajung la aceste petreceri. Este o pâine din zona lipiei, dar foarte subțire si fragedă, spre deosebire de tortilla – de exemplu – care este mai groasă. Lavaș se preteaza mult mai bine la orice gen de wrap.
Nu mi-a fost greu sa găsesc o rețetă de lavaș, la petrecere a fost prezenta și tante Mariam, una dintre cele mai îndrăgite bucătărese ale comunității. Am pus-o în operă a doua zi după petrecere, a ieșit ca la carte.
- 500 g faină
- 300 ml de apă
- 2 lingurite de drojdie uscată
- 3 linguri de ulei de masline
- 2 lingurite de sare
- am amestecat făina, drojdia, sarea, le-am pus in mixer
- am amestecat apa si uleiul, le-am adăugat în mixer
- am mixat la viteză minimă până s-a adunat aluatul, am ridicat viteza cu o treaptă si am mixat cca 5 min, până cand aluatul a devenit neted si elastic, ușor umed
- am uns un catron cu ulei, am pus aluatul în castron, l-am acoperit și l-am lăsat la crescut 1 oră jumate
- am încins cuptorul la maximum
- am rupt cate o bucată de marimea unei mandarine din aluat (aluatul se acoperă după ce se ia din el)
- am presarat făină pe o bucată de hartie de copt, am întins aluatul cu merdeneaua (sucitorul) cat mai subțire posibil, max 2 mm grosime
- foaia de hartie se glisează în tava de copt, se dă la cuptor pentru 90 de secunde
- pe masură ce se scot din cuptor, se pun una peste alta și se acoperă, se pot consuma imediat
- dupa ce se racesc, se pot pastra 3-4 zile în frigider
Sa aveți poftă! (Lav akhorzhaky!)
Comments
Powered by Facebook Comments