Antep kebab este un membru al marii familii al kebab-ului, mai puțin cunoscut în afara Turciei dar foarte popular în Asia Mică și în zona Mediteranei de est. În varianta tradițională este o combinație de felii groase de vânătă, carne tocată, montate pe o țepușă, asezonate cu ceapă, ardei și roșii, copt la cuptor sau pe jar molcom. Am respectat întocmai ingredientele, dar le-am schimbat poziția în tavă, respectiv am redus grosimea feliilor de vânată și le-am montat în rânduri orizontale, în formă de cuib. Am adăugat și o ceapă în carnea tocată, plus câteva bame în tavă, pentru gust. Micul secret al savorii acestui fel de mâncare și al rețetelor cu carne tocată în stil oriental – mediteraneean, este prezența uleiului de măsline (cu condiția să fie de calitate) în compoziția cărnii tocate.
- kebab:
- 500 g pulpă de vită tocată
- 1 ceapă roșie sau galbenă, rasă sau tăiată fin
- 1 ou
- 50 g pesmet
- 1 legătură de pătrunjel tăiat fin
- 50 ml (1/4 cană) de ulei de măsline
- sare, piper
- o linguriță rasă de chimion (opțional)
- legume:
- 800 g – 1 kg de vinete
- 3 roșii tăiate rondele
- 2 cepe tăiate pestisori
- 2-3 căței de usturoi striviți din lama cuțitului și tocați
- 10-12 bame (opțional)
- 10 ardei bulgărești (din cei subțiri și lunguieți) – curățați de cotoare și semințe
- 1 ardei iute tăiat rondele (opțional)
- 50 ml ulei de măsline
- sare, piper
- carnea tocată am amestecat-o cu ingredientele, am dat-o la rece o oră
- am încins cuptorul la maxim (240 C)
- am pregătit legumele, mai puțin vinetele, le-am lăsat la final, deoarece odată tăiate, oxidează foarte repede
- am pus la fiert apă cu sare și o linguriță de oțet, am opărit bamele 3 minute
- carnea am format-o chiftele de diametrul vinetelor și 1 cm grosime
- am curățat vinetele în “zebră”, le-am feliat la cca 1, 5 cm, le-am pus tavă
- peste fiecare felie am pus o chiftea, ceapa amestecată cu usturoi, o felie de roșie, un ardei și o bamă, am aruncat în tavă ardeiul iute tocat și restul de ceapă, am sărat și piperat
- am stropit peste tot cu uleiul de măsline – peste tot în tavă, nu prin toată bucătăria 🙂
- am acoperit tava cu folie de aluminiu, am dat la cuptor pentru 45 de min
- am scos folia, am mai lăsat la rumenit 10 min
O lingură de iaurt pe fiecare cuib, după dorință pilaf de orez sau de bulgur, o bere rece și să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments